Valitse sivu

”Rentoutus on äijäjoogan kruunu”

Äijäjooga syntyi viisitoista vuotta sitten Miessakkien ansiosta. Kun joogapiireissä ei uskottu äijäjooga-ideaan, niin Miessakit oli ainoa taho, joka suostui luovuttamaan kokoustilansa iltaisin äijäjoogan käyttöön. Siellä oli mukava joogata. Pari vuotta sitten saimme vielä paremmat tilat Miessakkien Vintiltä. Sitten korona iski ja jooga jäi tauolle. Viime syksynä äijäjooga siirtyi nettiin.

Yllättävän moni mies uskaltautui kokeilemaan joogaa netin kautta.  Mutta harmittavan moni äijä- ja jäbäjoogakonkari ei ainakaan vielä ole halunnut kokeilla etäjoogaa.

Etäjoogaan on tullut myös uusia äijäjoogaajia. Yksi heistä on Kari Kopra. Kari on toiminut Miessakkien hallituksessa jo toistakymmentä vuotta.

– On ollut hienoa seurata Miessakkien toiminnan laajentumista ja kehittymistä vuosien varrella.

Rohkea rokan syö

Kari joogatausta tai pikemminkin taustattomuus on sangen yleinen tapaus äijäjoogien keskuudessa:

– En ole aiemmin harrastanut joogaa. Useamman vuoden olen ollut kiinnostunut joogasta ja harkinnut sen aloittamista. Vihdoin viime syksynä olin valmis äijäjoogan aloittamiseen.

– Kun Miessakkien tiloissa toimineet äijäjoogaryhmät ovat olleet aikataulullisesti minulle hieman haastavia, olin hyvin tyytyväinen, kun nettiäijäjooga käynnistyi. Niin aloituskynnys ylittyi.

Moni äijäjoogi on ajatellut, että tietokoneen, kännykän tai tabletin välityksellä joogatessa ei pääsisi samaan rauhalliseen, rentoon tunnelmaan kuin joogasalilla. Moni on sitten yllättynyt kokeiltuaan etäjoogaa. Kuten Kari kertoo:

– Minulla oli hivenen ennakkoluuloja toimivuuden suhteen, mutta yllätyin positiivisesti, kun aloitin etäjoogan. Ryhmästä ja ohjaajalta saa kätevästi neuvoja, jos yhteydessä tai äänessä on korjattavaa. Heti alussa yllätyin nettijoogan toimivuudesta ja intensiivisyydestä.

– Zoom-ohjelma on toiminut hyvin.  Kaiuttimien kautta tulevan äänen laatu on ollut hyvä. Kuvayhteys on toiminut myös moitteettomasti. Ainoastaan kerran on nettiyhteys on katkennut kesken harjoituksen. Syy siihen lienee enemmänkin oman nettiyhteyden katkeamisessa. Tuolloin uudelleen ryhmään liittyminen tapahtui nopeasti ja helposti.

– Liikkeet on ollut helppo oppia. Yksin kotona tehden keskittyminen joogaan ja omaan kehoon on ollut helppoa ilman häiriötekijöitä.

Äijä rentoutuu

Jotkut ovat kommentoineet, että yksin joogatessa keskittyminen ja aistiminen on syvempää kuin salilla muiden joukossa.

– Netin välityksellä tapahtuva rentoutus on toiminut erittäin hyvin. Valaistuksen himmentäminen ja äänen säätäminen sopivaksi auttavat rentoutuksessa paljon. Rentoutus joogan lopussa on kruunu äijäjoogan kokonaisuudessa.

Kari kertoo, että hän on ajoittain kokenut myös tietynlaista yhteyttä muihin osallistujiin ja tietyllä tavalla tiedostanut heidän läsnäolonsa, vaikka osallistujat eivät näe toisiaan eikä ohjaa näe ohjattavia.

– Ohjaajan tarinointi ja pienet tietoiskut ovat tukeneet sopivasti tietoisuutta ryhmästä ja muista osallistujista tuoden elävyyttä jokaiseen kertaan.

– Toivottavasti korona kurimus aikanaan loppuu ja mahdollisuus paikan päällä toteutettavaan äijäjoogaan palaa, mutta toivon ehdottomasti jatkoa myös hyväksi havaitulle nettiäijäjoogalle.

Veikko Tarvainen
äijäjoogaohjaaja

Lisätietoja

Miessakkien joogakursseille ilmoittautuminen tästä linkistä avautuvan sivun alalaidasta (voit tulla mukaan myös kesken kauden).

Kysy rohkeasti: Ohjaaja Veikko Tarvainen | 040 77 84 895 | veikko.toivonpoika@gmail.com

www.aijajooga.net/nettijooga

Juttu on julkaistu myös URHO-lehden nrossa 1/2021.

Kuvassa joogaavaa mies.