Valitse sivu

Ero voi ilmaantua elämään hitaasti, pahaenteisin askelin tai yllättäen kuin niskaan loikkaava tiikeri. Jo eron uhka voi tuntua yhtä pahalta tai jopa pahemmalta kuin ajatus kuolemasta. Hädän tunne voi yltyä paniikiksi ja ahdistus muuttua haluttomuudeksi elää.

Tällöin oman mielentilan turvallinen haltuunotto ja fyysisten stressioireiden tasoittelu on tarpeen. Tämä onnistuu yksinkertaisesti palauttamalla harhaileva mieli käsillä olevaan hetkeen hengitysharjoitusten avulla. Tietoinen hengittäminen on konkreettinen juurruttamiskeino hädän hetkellä, ja harjoitusten on tutkimuksellisesti osoitettu vaikuttavan hermostoa rauhoittavasti.

Etenkin rauhallinen uloshengitys on tärkeä, koska se aktivoi parasympaattista eli tahdosta riippumatonta hermostoa ja laskee samalla sydämen sykettä. Pitkät uloshengitykset siis rauhoittavat kehoa.

Laatikkohengitys

Tämä harjoitus on kehitetty mielen ja kehon tyynnyttämiseksi erittäin kovan paineen tilanteissa.

  1. Hengitä syvälle sisään laskien samalla rauhallisesti neljään
  2. Pidätä hengitystä jälleen neljään laskien
  3. Puhalla ilmaa ulos laskien neljään
  4. Lopuksi pidätä vielä hengitystä neljään laskien
  5. Aloita kierto uudestaan.

Kun harjaannut tekniikassa, voit vähitellen alkaa laskea hitaammin kierron keston pidentämiseksi.  

4-7-8 -hengitys

  1. Vedä ilmaa nenän kautta syvälle keuhkoihin laskien neljään
  2. Pidätä hengitystä laskien rauhallisesti seitsemään
  3. Puhalla sitten ilma rauhallisesti suun kautta ulos kahdeksaan laskien

Toista tämä kierto tarvittava määrä, ja keskity tuntemaan hengityksen mukana liikkuvan ilman liike kehossasi.

Näitä harjoituksia tehdessään on tärkeää seurata niiden vaikutusta kehoon ja mieleen, eikä niitä luonnollisesti saa tehdä vaikkapa autoa ajaessa.

Oikea-aikaisesti ja säännöllisesti hyödynnettyinä hengitystekniikat auttavat todella merkittävästi vähentämään stressiä ja ahdistusta. Niiden avulla voi saada myös tarvittavan aikalisän hallitsemattoman suuttumuksen tai ankaran riidan uhatessa. Näin voidaan estää tilanteen kärjistyminen.

Hengitystekniikat voi myös ottaa osaksi vaikkapa heräämis-, tauko- tai iltarutiineja. Kun oppii kuuntelemaan tuntemuksiaan ja tunteitaan, tekniikoiden tehon myös huomaa herkemmin.

On yllättävää, miten paljon tasapainoisuutta ja rentoutumista vain muutaman minuutin keskittynyt hengitysharjoitus voi tuottaa. Tämä taito voi muuttaa tapaa reagoida stressaaviin tilanteisiin, ja näin mahdollistaa rakentavamman tavan niiden hoitamiseen.

Christer Nuutinen
erotyöntekijä
Erosta Elossa | Miessakit ry