Valitse sivu

Tavatessani pikkulapsiperheiden isiä MASI-toiminnassa, päällimmäinen tunne tapaamisten jälkeen on ollut tyytyväisyys, onnistumisen kokemus. Se kumpuaa tunteesta, että olemme asiakkaan kanssa löytäneet tavan kommunikoida, joka tuottaa hyvää oloa niin asiakkaalle kuin itsellenikin. Tämä tunne on ollut suurin moottori omalle työhyvinvoinnilleni ja tunteelle, että voin auttaa asiakkaitani.

Viime vuosina rinnalle on tullut uusi minua työntekijänä hämäävä tunne – epävarmuus. Epävarmuuden tunnetta on tuottanut pikkulapsiperheiden isien tarinat parisuhteistaan ja etenkin seksuaalisuudestaan. Seksuaalisuus on aina ollut haaste ensimmäistä lastaan odottavien parissa, onhan se ensimmäinen iso muutos ihmisen elämässä seksuaalisuuden näkökulmasta tarkasteltuna sitten murrosiän.

Aikaisemmin kohtasin isiä laajemmalla näkökulmalla eli tarkastelin isyyttä vauvasta vaariin. MASI-toiminnan kautta asiakaskuntani on rajautunut käsittämään pääsääntöisesti pikkulapsiperheiden isiä. MASI-toiminnan toinen määrittelevä tekijä on masennusoireilu, joka tuo mukaan koko skaalan masennusoireilun vaikutuksia parisuhteeseen. Vaikka olen perehtynyt masennusoireilun negatiivisiin vaikutuksiin ihmisen elämässä ja yritän epätoivoisesti pysyä muuttuvassa parisuhdemaailmassa mukana, tunnen jotakin suurta ja hämmentävää itsessäni asian äärellä.

Kevään aikana useampi asiakkaani on tullut kertomaan ratkaisseensa parisuhteensa ongelmat päättämällä aloittaa kumppaninsa kanssa avoimen/vapaan suhteen. Alueellisesti pääkaupunkiseutu on edelläkävijä, mutta hyvää vauhtia muu Suomi seuraa perässä. Tarinaan liittyy olennaisesti myös se, että lähes kaikki asiakkaani kertovat ensin kuulleensa asian kaverin/kavereidensa kokemana, mikä tietenkin madaltaa kynnystä kokeilla itsekin sitä.

Lähes aina edessäni istuu mies, joka helpottuneen oloisena toteaa vihdoinkin voivansa paremmin. Tarinoihin kuuluu myös se, että kumppani on aika usein itsekin miettinyt tätä vaihtoehtoa tai jopa on ensin asiaa ehdottava osapuoli. Asia on nyt esitetty ja mielenkiinnolla kuuntelen, miten he käytännössä aikovat asian toteuttaa. Yleensä säännöt ja rakenteet kokeilulle luodaan nopeasti ja sillä ajatuksella, että lisätään sitten tarvittaessa lisää.

Mitä ihmettä on tapahtumassa? Asiaa näin äkkiä tarkastellen tulee mieleen kepeys, joka asian ympärillä vallitsee, onhan kuitenkin mielestäni aika suuresta ja monisäikeisestä ilmiöstä kyse. Asia on minua vaivannut sen verran, että olen ottanut sen puheeksi työnohjauksessani ja hiukan kartoittanut muiden kollegojen kokemuksia aiheesta. En ole asiani kanssa yksin, vaan ehkä helpotuksekseni, kuulen ilmiön olevan totta myös muille työntekijöille. Olemme siis uuden asian äärellä, joten ei ihme, että asia nostaa minulle epävarmuuden.

Ammatillisesti on mielenkiintoista seurata, mitä asiakasperheilleni jatkossa kuuluu. Maailma muuttuu Eskoseni, mutta pystymmekö hallitsemaan/tiedostamaan ilmiön nostattamat ongelmat? Sen aika näyttää. Perinteinen parisuhde lupauksineen olla uskollinen kumppanille tuottaa asiantuntijoiden mukaan kokemuksen itselle, että on erityinen ja korvaamaton toiselle ihmiselle. Heikolla itsetunnolla varustetut suomalaiset tuskin pystyvät käsittelemään pitkällä juoksulla vapaan/avoimen suhteen tuoman itsetuntovajeen. Itsetunnon turbulenssi taas lisää psyykkistä oireilua, myös masennusta.

Kuitenkin Miessakkien perusideana on kuunnella ja antaa foorumi miehille puhua elämästään, auttaa ja antaa varmuutta miehille ratkaista elämän kipupisteet itse, mikä on myös tässä asiassa tärkeintä. Voihan pelkoni osoittautua vääräksi ja olla osa vanhenemisen kipuiluani.

Ilmo Saneri
isätyöntekijä
MASI – Masennusoireisten perheiden isien tuki | Miessakit ry