Valitse sivu

Uutta Elämää Eläkkeellä -juttusakin seitsemän hengen ryhmä vieraili 10. toukokuuta  Nõmmen Vanameeste Klubissa Tallinnassa. Tämä vanhempien miesten klubi, jonka itseironinen nimi tarkoittaa suomeksi suunnilleen ”ukkokerhoa”,  perustettiin vuonna 2009. Siinä on tällä hetkellä kolmisenkymmentä jäsentä ja toiminta on varsin monipuolista. Etenkin alkuvuosinaan klubi oli usein julkisuudessa, sekä televisiossa että lehdistön palstoilla. Virolaiset poliitikot ja muut julkkikset käyvät edelleen sen vieraina. Klubi tekee myös matkoja sekä Virossa että silloin tällöin ulkomailla. Kokoontumisia kerhotiloissa Kivimäen entisessä asemarakennuksessa on viikoittain.

Virossa ei ole valtakunnallisia miesjärjestöjä. Näitä vastaavia itsenäisiä klubeja on eri puolilla Viroa kuitenkin parisenkymmentä ja ne toimivat täysin vapaaehtoispohjalla ja jäsentensä rahoittamina. Joka kesä yhdistyksillä on yhteistapaaminen, johon osallistuu yleensä noin 150 miestä.

Tapaamisen aikana esiteltiin toimintoja molemmin puolin. Oli hauska havaita, että Vanameeste Klubin kantavana ideana ja perustamisen lähtökohtana ovat olleet suunnilleen sanasta sanaan samanlaiset ajatukset kuin esimerkiksi oman UEE-juttusakkimme: eläkkeelle siirtyessä etenkin miesten sosiaaliset suhteet ja kaveruudet vähenevät yleensä merkittävästi Virossakin. Samoin käsitys oman elämän merkityksellisyydestä ja paikasta maailmassa saa joskus isonkin kolauksen. Elämä on ollut työssä käyntiä ja perheen elättämistä, mutta mitäs nyt, kun työroolia ei ole? Jotakin muuta olisi keksittävä tilalle ja löydettävä uusia yhteisöjä, kun työyhteisöä ei enää ole. Nõmme  Vanameeste Klubi vastaa osaltaan tähän tarpeeseen.

Vilkkaan keskustelun aikana kuultiin myös toive virolaisten ”vastavierailusta” Helsinkiin keväällä 2024. Tähän myös Miessakkkien toimisto on jo vastannut myönteisesti.

Vierailun keskustelut käytiin suomeksi, mikä Virossa ei ole enää usein mahdollista. Virolaiset isäntämme ovat kuitenkin sukupolvea, joka on katsonut aikanaan ahkerasti Suomen televisiota. Monella on myös pitkäaikaisia yhteyksiä Suomeen.

Teksti: Pertti Rantanen
Kuva: Eero Aspiala
Uutta Elämää Eläkkeellä | Juttusakki