Valitse sivu

Miessakkien Erosta Elossa-toiminta on saavuttanut jälleen uuden etapin toiminnassaan, kun saimme rahoituksen Miessakkitoimiston perustamiselle Turkuun. 1.4.2023 alkaen olemme pystyneet tarjoamaan tukea Varsinais-Suomen miesasiakkaille omissa tiloissamme. Turussa on aina ollut tekemisen meininki ja olemme päässeet vuosien mittaan tekemään monenlaista yhteistyötä, joista esimerkkinä Varsinais-Suomen eroauttajaverkostoon osallistuminen, Turun ensi- ja turvakodin Puhutaan Erosta-illat ja Perheoikeudellisen yksikön Turun toimipisteen asiakaspäivystykset paikan päällä ja Teamsilla.

Tärkeänä perustoimintana meillä on Turun EERO-eroryhmät ja meillä onkin kaksi luotettavaa ja asiantuntevaa pitkän linjan ohjaajaa, jotka ovat pitäneet Erosta Elossa-palvelua esillä ja tarjonneet vuosittain neljä eroryhmää. Tämän lisäksi meillä on ollut käytettävissä useampi EETU-tukihenkilö asiakkaiden tueksi.

Yhteistyö perheoikeudellisen yksikön kanssa on luonut toiminnallemme tukevan pohjan Varsinais-Suomessa ja se on tukenut toimintamme markkinointia ja tunnettavuuden lisääntymistä. Yhteistyö alueellisten perheoikeudellisten palvelujen kanssa on tärkeä osa Erosta Elossa-toimintaa. Olemme saaneet tuoda palvelumme sinne, missä eron eri vaiheissa olevat miehet asioivat. Olemme jalkauttaneet Erosta Elossa-palvelut ensin Keski-Uudenmaan perheoikeudellisiin palveluihin, josta se laajentui Helsingin, Espoon ja Vantaan perheoikeudellisiin palveluihin ja tätä toimintamallia lähdettiin mallintamaan myös Turkuun ja koko Varsinais-Suomen alueelle. Olemme tehneet koulutusyhteistyötä ja tätä kautta saaneet aikaiseksi molemminpuolista osaamisen vaihtoa.

Turun toimiston perustaminen on antanut uusia mahdollisuuksia myös Satakunnan saamiseen Erosta Elossa-palvelujen piiri. Olemme päässeet mukaan käynnistämään Satakunnan eroauttajaverkostoa, ja jatkossa pyrkimyksemme on edelleen verkostoitua sekä järjestöjen että hyvinvointialueen palvelujen kanssa ja olla läsnä erilaisissa tapahtumissa. Olemme saaneet Poriin myös kaksi uutta aktiivista ja innokasta eroryhmänohjaajaa. Tarjoamme vuosittain kaksi EERO-eroryhmää Satakunnan miesasiakkaille. Erosta Elossa-palvelut ovat olleet läsnä Satakunnassa EETU-tukihenkilötoiminnan kautta.

Varsinais-Suomi ja Satakunta ovat alueita, jossa on paljon miesvaltaista raskasta teollisuutta. Taloudelliset suhdanteet vaikuttavat nopeasti teollisuuteen ja työllisyyteen. Muutosneuvottelut ovat nopeassa tempossa muuttuvissa yhteiskunnallisissa tilanteissa arkipäivää. Ihmiset myös muuttavat omilta kotiseuduiltaan työn perässä ja saattavat kokea juurettomuutta ja verkostot saattavat olla vähäiset. Perheenä muuttaville sukulaiset ja ystävät saattavat jäädä kauas kotiseudulle tai sitten mies saattaa muuttaa yksin perheen jäädessä kotiseudulle. Juurettomuus, ohuet sosiaaliset verkostot, yksinäisyys, työttömyys tai raskas vuorotyö altistavat erolle. Ero tuottaa monenlaista pahoinvointia ja saattaa jopa altistaa ennenaikaiselle kuolemalle (Metsä-Simola 2018). Asioista ei ole helppo puhua, etenkään jos ei ole olemassa puhumisen kulttuuria.

Miessakit ja Erosta Elossa-toiminta pyrkii tarjoamaan palvelujaan erilaisilla tavoilla, jotta pystymme tukemaan avun tarpeessa olevaa miestä. Ammattilaisen kanssa tapahtuvat keskustelut, eroryhmät, tukihenkilötoiminta ja verkkoauttaminen sekä palvelujen tuominen mahdollisimman helposti saavutettaviksi, esimerkiksi perheoikeudellisiin palveluihin, madaltavat kynnystä ottaa yhteyttä. Nyt uuden rahoituksen avulla pystymme lähtemään kehittämään palvelujamme edelleen, levittäytymään tiiviimmin uusille alueille sekä verkostoitumaan yhteistyökumppaneidemme kanssa ja näin yhä useampi erokriisissä oleva mies saa avun ja parhaimmillaan avun saaminen tuo hyvinvointia miehen koko lähipiiriin.

Tomi Liias
erotyöntekijä
Erosta Elossa | Miessakit ry