Valitse sivu

Ystävänpäivän ystävällinen käyntikohde VALO

Miessakkien Helsingin Saunasakki saunoi vuoden 2023 ystävänpäivänä Spa Wellness VALOssa. Illan ensimmäinen ilo koettiin vastaanottotiskillä. Koko ajan palvelumyönteisen ja iloisen ilmeen säilyttäneet työntekijät taistelivat takkuilevan tietokoneohjelmiston kanssa. Slogan ”tee se nopeasti – tai sitten tietokoneella” toteutui. Henkilökunta kamppaili ohjelmiston kanssa kaikin voimin pitääkseen jonon edes kohtuullisena. Työn tohinassa jäi jopa maksumme tässä vaiheessa perimättä.  Viime hetkellä hymyä unohtamatta saatiin kuitenkin pyyhkeet mukaamme kaikille 12 miehellemme.

Valon saunatilat löytyvät ylimmästä kerroksesta. Aika upeat tilat! Tarjolla oli kolme erilaista vedessäkäyntimahdollisuutta: lämmin uima-allas vedessä lekotteluun, kylmävesiallas kylmäuimisesta pitäville sekä poreallas, joka houkuttikin eniten kävijöitä.

Saunat ovat kattotasolla, jolta avautui hieno näkymä pimenevään Helsingin talvi-iltaan. Erityisplussa annettiin reiteille asennetusta alustasta, joka takasi liukastumattoman liikkumisen. Hetken tuli mietittyä, miltä katolla tuntuu parin kymmenen asteen pakkasessa tai vaakasuorassa jalkarättien kokoisessa räntäsateessa.  Säähän ei nimittäin ole pukeutumiskysymys uima-asussa. Onneksi nyt oli tuskin pakkasta lainkaan, eikä onneksi tuultakaan.

Paikasta löytyy kaksi sopivan kokoista saunaa, ehkä noin kymmenelle kävijälle kerrallaan. Tilathan ovat molemmille sukupuolille, joten saunominen tapahtuu uima-asussa. Ryhmämme kahdelle jalkavaivaiselle lauteille nousuun tai niiltä laskeutumiseen löytyi sopivasti tukia.

Saunasakissa olennaisen tärkeä arvioinnin kohde on saunomisen nautinto. Se pysyi koko ajan hyvänä. Kohtuullisen ripeään tahtiin löylyä heittävä nainen lisäsi osalle vain nautintoa, eikä saanut ketään karkotettua liialla kuumuudella. Illan kuluessa löylyt vaan paranivat.

Entäpä ne pienet varjot sitten? Paikka on suunniteltu ensisijaisesti hotellivieraiden käyttöön, ja me kun tulimme vaan saunomaan. Hankalinta oli pukuhuoneessa. Ulkokengillä tiloihin tultaessa kulkeutui märälle lattialle kengänpohjissa väkisinkin likaa. Hetken päästä sitä sitten oli jalat paljaina sillä samalla lattialla  –  ei ihan hyvä. Hmm. Kehitysehdotuksena kengille säilytystila pukuhuoneen ulkopuolelle?

Kaapit olivat aika pienet, mutta viisaimmat ratkaisivat asian ottamalla kaksi kaappia jotta ulkovaatteetkin mahtuivat.  Kaappien lukitseminen oli periaatteessa kaikille helppoa – mutta luepas ilman silmälaseja, miten lukitseminen tapahtuu. Hmm. Suurennettuja ohjeita voisi paikalla olla muutama?

Allasbaarikin oli käytännössä vain hotellivieraille, sillä maksu tapahtui huonenumerolla. Baarin ystävällinen tarjoilija kuitenkin ehdotti heti, että voimme maksaa nimellä ja selvittää laskun lopuksi. Toisaalta luottokortilla saattoi ostaa kerralla vaikka kaksikin juomaa, jotka hän piti tallessa, kunnes ostaja halusi juoman nauttia.

Pois lähtiessämme ala-aulan yhtä iloisella vastaanottotyöntekijällä oli yllättäen käyttökunnossa oleva tietokone. Hyvänä asiakaspalvelijana hän muisti, mikä oli hoitamatta, ja saunomisen lasku saatiin maksettua. Osallistujien määrässä luotettiin ilmoitukseen, vaikka sisään olisi voinut mennä suuremmallakin joukolla. Mutta 12 meitä oli!

Teksti: Timo Marsio
kuva: Juha Liukkonen

Toiminnan Miesten Saunasakki