Valitse sivu

Miessakkien Lyömätön Linja nimenä kertoo paljon oleellista palvelustamme. Palvelu on tarkoitettu miehille, työntekijät ovat miehiä ja tavoitteena on lyömätön linja tulevaisuudessa. Riittääkö siis se, ettei lyö? Näin ei tietenkään ole.

Parisuhteessa, perhe-elämässä ja vanhemmuudessa lähisuhdeväkivallan laajin ja vaikeimmin hahmotettava alue on henkinen väkivalta. Henkisen väkivallan määrittelyä vaikeuttaa kunkin henkilön erilainen kokemus. Se, minkä toinen kokee henkiseksi väkivallaksi, voi toiselle olla yritys selventää omaa kokemusta tai jopa yritys olla avuksi. Tungetteleva avun tarjoaminen ei kuitenkaan tunnu avulta, koska se ei ota huomioon avun kohteen toiveita tilanteessa. Tällaisessa tilanteessa on kysymys enemmän auttajan omasta tarpeesta helpottaa omaa oloaan.

Kuinka sitten henkistä väkivaltaa voi vähentää, jos asia määritellään ei itsen, vaan toisen kokemuksen kautta? Yksinkertainen vastaus on puhe, kysymykset ja itsestäänselvyyksienkin tarkistaminen tyyliin: ”Ymmärsinkö oikein, että tarkoitit…”. Tämä on kuitenkin yllättävän vaikeaa, kun asiaan sotketaan molempien henkilökohtaiset tunteet. Sisäinen tunne voi ja usein johtaakin harhaan. Omia tunteita ja niiden vakuuttamaa ”tietoa” täytyy opetella kyseenalaistamaan ja testaamaan.

Aluksi voi löytää itsensä toistuvasti tilanteesta, jossa luuli tietävänsä, mutta joutuukin toteamaan olleensa luulojen ja tunteiden harhaanjohtama. Ei se mitään, virheet kuuluvat elämään ja niiden kautta opimme! Vähitellen yritys oman itsen objektiivisemmasta tarkastelusta alkaa tuottaa tulosta. Tämä tarkoittaa omien ja läheisten toiveiden ja tarpeiden parempaa huomiointia, sanoittamista, sekä joustavuuden ja toimintavaihtoehtojen lisääntymistä hektisessä arkiviidakossa.

Muutoksen tavoittelu omassa käyttäytymisessä vaatii aluksi keskittymistä ja energiaa. Riittävän harjoittelun jälkeen elämä on helpompaa ja vähemmän stressaavaa. Omien tunteiden kannalta ajateltuna se tarkoittaa, että on helpompaa hyväksyä myös itselleen erilaiset tunteet ja niiden vaihtelu aitojen tunteiden kieltämisen sijaan. Jos järki ja tunne on ristiriidassa, tunne voittaa, sanotaan. Tämä voi johtaa ristiriidan purkamiseen väkivaltaisesti.

Omien ja läheisten tunteiden ja kokemusten entistä avarampi hyväksyminen lisää hyvinvointia ja vähentää väkivaltaisen käyttäytymisen riskiä. Turvallisuuden tunne on keskeinen perusta niin hyvälle rakkaussuhteelle kuin lasten kasvatukselle. Siksi oma ja läheisten kokemus henkisestä turvallisuudesta kannattaa ottaa vakavasti. Tässä keskeisin sanapari on läheisten kokemus. Tätä asiaa et voi arvioida omassa mielessäsi faktojen tai muidenkaan perusteiden valossa – kokemus on kokemus. Jos tällä alueella havaitaan epävarmuutta, kannatta pohtia miten turvallisuuden tunne saadaan palautettua. Myös eri tilanteissa koettu pelko on hyvä saada sanoin näkyväksi, sillä kuten takavuosien kampanjan teksti totesi: ”Ethän halua, että läheisesi pelkäävät sinua?”

Matti Kupila
Vastaava väkivaltatyöntekijä
Lyömätön Linja | Miessakit ry