Valitse sivu

Näin voi käydä kenelle tahansa miehelle, joka kulkee kaupungilla ravintoloiden sulkeutumisen jälkeen: ”Satuin olemaan väärässä paikassa väärään aikaa baarista kotiin lähdössä. Sain useita osumia, josta lopulta lähti taju.” Sitaatti on yhden miehen kuvaus hänen kokemasta katuväkivallasta, ja lisää on luettavissa Miessakkien Normaalia väkivaltaa -selvityksestä (2021).

Miessakkien Väkivaltaa Kokeneet Miehet -palvelu selvitti miesten kokemaa, julkisella paikalla tapahtunutta väkivaltaa nettikyselynä. Kyselyyn vastasi liki 2 000 miestä. Kyselyssä korostui fyysinen väkivalta, josta kertoi liki jokainen kyselyyn vastannut. Miltei yhtä usein kerrottiin henkisestä väkivallasta, joka oli pelottelua, uhkaamista, panettelua ja vähättelyä. Karkeimmillaan se oli tappouhkausten langettamista, väijymistä ja erilaista vandalismia.

Ei tässä olla itkupillejä

Miehen kyseenalaiseen kunniaan näyttää edelleen kuuluvan kyky ottaa osumaa, nousta ja jatkaa matkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut: ”Suomalainen mies nuolee itse haavansa. Ei tässä olla itkupillejä.”

Kysely kuitenkin osoittaa, että myös mies tuntee ja kärsii. Kehon vammat voivat uhata henkeä ja vaatia pitkää toipumista. Henkiset haavat piiloutuvat, mutta voivat haitata elämää ratkaisevasti. Valtaosa kertoi kokevansa vihaa, ahdistusta ja itsevarmuuden heikkenemistä, joka johtui väkivallan kokemuksesta.

Pahimmillaan miesten yleinen toimintakyky oli ratkaisevasti heikentynyt väkivallan kokemisen jälkeen: ”Syömishäiriötä, itsetuhoisuutta, viiltelyä, traumaperäistä stressihäiriötä”, kuten yksi vastaaja omaa vointiaan kuvasi.

Erotetaan väkivalta miehisyydestä

Mitä miesten katuväkivallalle voitaisiin tehdä? Kyselyyn vastanneet miehet ehdottivat lukuisia toimia tilanteen muuttamiseksi. Yksinkertaisia ratkaisuja kuitenkaan ei ole, koska kysymys on kuin itsestään selvästi miehen elämään kuuluvasta ilmiöstä: aina välillä nyrkki osuu kohdalle.

Päälinjana ehdotuksissa oli ajatus, että kulttuurisia oletuksia miehuudesta ja väkivallasta tulisi purkaa: ”Väkivaltaa kokeneiden miesten avuksi olisi, jos yleisellä tasolla väkivalta ja ”miehekkyys” eroteltaisiin entistä selkeämmin toisistaan”. Väkivaltaan sidottu mieskuva nähtiin ehdotuksissa niin rajoittavalta, että se haluttiin suorastaan ”räjäyttää”.

Miehet korostivat omaa vastuutaan kulttuurin muuttamisessa. Olisi myös puututtava jo koulussa väkivaltaan ja kehitettäviä matalan kynnyksen palveluja, erityisesti vertaisryhmiä. Miessakit pyrkii vastaamaan huutoon tarjoamalla keskusteluapua niin kasvokkain kuin verkossa. Palaute on ollut hyvää. Liki jokainen Miessakeissa käynyt mies suosittelee palvelua toisille miehille.

Tommi Sarlin
vastaava väkivaltatyöntekijä
Väkivaltaa Kokeneet Miehet | Miessakit ry