Valitse sivu

Eräänä kauniina sunnuntai-iltapäivänä, kun lapset ovat ulkoleikeissä, puoliso pyytää miestään vierelleen istumaan. Muutama hämmentynyt katse ja puoliso täräyttää: ”Olen ajatellut hakea eroa.” Perheen isän silmät pyöristyvät, korvista ei tunnu olevan yhteyttä aivokuoren sisälle, elimistö virittyy hälytystilaan: ”Eihän se parisuhde ehkä aivan täyden kympin laatuinen ole ollut, mutta tällaista en olisi milloinkaan uskonut kuulevani!”

Meille Erosta Elossa -toiminnan henkilöstölle – neljälle erotyöntekijällemme, parille kymmenelle eroryhmänohjaajallemme ja usealle kymmenelle EETU-vertaistukihenkilöllemme edellä kuvattu asiakkaan tarina on liiankin tuttu. Liian usein parisuhteen solmut ovat jääneet puhumatta auki. Puoliso on pitkään kokenut parisuhteen huonoksi, mahdottomaksi ja lopulta hautonut eropäätöksen. Näitä ajatuksia hän on pohtinut joko aivan itsekseen, tai sitten tuottanut ajatuksiaan niin epäselvästi, ettei miehensä ole sitä ymmärtänyt. Miehen mielestä parisuhde on ollut ”ihan ok”.

Miehestä tuntuu kovin epäreilulta, kun toisen erojuna puksuttaa jo pitkällä, itsellä junan höyrykattilaa vasta lämmitellään lähtökuntoon. Toinen on eropäätöksestä silminnähden helpottunut ja täysin valmis uuteen elämään, toinen on työnnetty syvään kriisin kuoppaan rypemään.

Monessa tapauksessa Erosta Elossa -toiminnan tehtäväksi jää korjaavat toimenpiteet, eli auttaa eroshokissa tuskailevaa miestä miesvoimin pääsemään vähitellen kiipeämään syvän kriisikuopan pohjalta ylöspäin, sen reunalle ja lopulta kohti uutta, mahdollisimman laadukasta elämää.

Apua eroon kannattaa hakea ja sitä myös saa. Erosta Elossa -toimintavuotta 2020 sävytti vahvasti COVID-19-epidemian tuomat rajoitukset ja haasteet. Pyrimme kuitenkin mahdollisimman kattavasti ja laadukkaasti toteuttamaan toimintasuunnitelmamme tavoitteet, jotta mahdollisimman moni mies saisi laadukasta apua erotilanteeseensa myös poikkeusaikana. Kiitos erityistoimenpiteiden ja verkkoyhteyksien, kokonaisuutena arvioiden tässä tavoitteessa palautteen mukaan myös hyvin onnistuimme.

Erosta Elossa -toiminnassa operoimme viime vuonna lähes kaksituhatta tukitehtävää ja ohjasimme parikymmentä eroryhmää ympäri maan. Lisäksi eromiesten arvokkaana tukena oli EETU-vertaistukihenkilöiden vapaaehtoinen, pyyteetön työpanos tukisuhteissa ja chat-päivystäjinä.

Avun hakemiseen on suomalaisessa mieskulttuurissa korkea kynnys. Mutta ne, jotka apua ovat itselleen hakeneet, ovat olleet itselleen kiitollisia. Palautteemme mukaan yli 95 % Erosta Elossa -toiminnasta apua saaneista miehistä suosittelisi sitä toisille samassa tilanteessa oleville.

”Tämä on todella hyvää ja voimaannuttavaa toimintaa. Sain heikoimmalla hetkelläni jutella luottamuksellisesti ja kertoa asioita mies miehelle. Samalla ajatukseni selkenivät.”
(Asiakkaan palautteesta v 2020).

On hienoa, että olemme onnistuneet eroauttamisessa. Vaikka sahaisinkin nyt oman työni oksaa, olisin tuhat kertaa iloisempi siitä, että pystyisimme vaikuttamaan eroihin ennaltaehkäisevästi kuin vain eron seurauksia korjaavasti. Suurena tehtävänä meillä suomalaisilla olisi opetella rakentavan puhumisen kulttuuri – erityisesti parisuhteessa.

Mies! Jos et ole puhunut parisuhteesi laadusta pitkään, kutsu puolisosi jo tänään vierellesi sohvalle, ota rohkeasti parisuhde puheeksi ja kysy häneltä missä mennään. Ole rakentava, myönnä avoimesti myös omat mahdolliset virheesi. Jos jo olet erokuopan pohjalla, tiedät mistä apu löytyy.

Kari Vilkko
vastaava erotyöntekijä
Erosta Elossa | Miessakit ry

Erosta Elossa on julkaissut Miessakkien erotukitoiminnan pohjalta luodun verkkokurssin. Erokriisiapua miehille -kurssin aineisto on tarkoitettu miehille tueksi ja opastukseksi ero-ongelmien käsittelyssä ja niistä selviämisessä. Tutustu kurssiin Hyväkysymys.fi-sivustolla.