Valitse sivu

Miessakkien Lyömätön Linja -työssä kohtaan miehen, joka kokee olevansa jumissa omien tunteidensa kanssa. Avun hakemisen syy on ollut sanallisesti toiselle pelkoa aiheuttava kielenkäyttö tai fyysinen käsiksi käyminen – lapseen tai kumppaniin.

Monet miehet haluavat ”aggressiiviset ajatukset pois mielestä”. Työskentelyn alkaessa toivotaan myös ”työkaluja, joilla hallita omia tunteitaan”. Työntekijän näkökulmasta voi näyttää, että asiakas haluaa viilata osan ihmisenä olemisesta kokonaan pois niin, että ”kaikki palaisi ennalleen”. Tarkennettaessa saattaa paljastua, ettei ihmissuhteessa ole aiempaa olomuotoa, johon palata. Alkaa näyttää siltä, että kaikki menee uusiksi. Kyse on uuden aukeaman avaamisesta kirjassa, jota voi kuvailla vaikkapa elämäntarinaksi.

Ihmisen perimään kuuluu suojautumiskeinot, joita olemme käyttäneet silloin, kun on täytynyt suojautua esimerkiksi villipedoilta. Suojautumiskeinoja ovat taistelu, pakeneminen ja piiloutuminen. Taistelu on tyypillisin keino silloin kun mies käyttää henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Läheskään aina ei ole kyse vastaamisesta toisen provosointiin. Mies ei yritäkään sysätä vastuuta teoistaan toiselle. Mies on ihmeissään, mitä vastaan hän suojautuu, ”kun oikein mitään ei se toinen ole tehnyt”.

Vastaus löytyy miehen todellisuuden tulkinnasta. Kaikki ne tiedostamattomat ajatukset, jotka tuntuvat vaaraa aiheuttavilta, nostavat suojautumistarvetta ja saattavat johtaa aggressiiviseen käyttäytymiseen. Puolison maininta tekemättömistä kotitöistä voi johtaa miehen mielessä kelpaamattomuuden kokemukseen. Miehen mieleen voi tulvahtaa lapsuuden haudattuja kokemuksia siitä, miten mikään ei koskaan riittänyt.

Aggressiivisen käyttäytymisen ymmärtäminen yhteistyössä miehen kanssa ei tarkoita, että haettaisiin hyväksyntää henkisesti tai fyysisesti rikkovalle käyttäytymiselle. Kyse on enemmänkin seuraavanlaisesta vertauskuvasta: Päihdekuntoutustyötä aiemmin tehdessäni keskustelin asiakkaan kanssa, miten hän aikoo viettää perjantai-iltansa, kun ei ole tarkoitus mennä tuttuun baariin kavereita tapaamaan. Vastaus kiteytyi sen suuntaiseksi, että jatkossa asiakas aikoi istua yksiössään perjantai-illat, katsoa televisiota ja hokea itselleen: ”nyt ei saa lähteä juomaan”. Tällä strategialla muutoksen toteuttaminen oli käytännössä mahdotonta. Koko alkoholisoituneen elämäntavan tilalle oli välttämätöntä löytää jotain uutta, mikä korvaisi päihteen.

Jumissa olevan miehen muutosmahdollisuus piilee uuden rakentamisessa. Pienetkin askeleet itsensä hoitamisessa ja omien tarpeiden hyväksynnässä ovat merkittäviä. Sen ymmärtäminen, että jokaisen tuskallisen tunteen takana on ajatus, on osavoitto. Ajatukset ovat usein muotoa ”minä olen jotain, mitä en saisi olla”. Kun näihin ajatuksiin päästään kiinni, vapautuu tilaa uudelle. Mies saattaa alkaa nähdä kumppaninsa ilmaisut myös tämän omien tunnekokemusten värittäminä. Moniko väsynyt ja huonosti yönsä nukkunut pienen lapsen äiti jaksaa satsata rakentavaan kommunikaatioon lattialla lojuviin tavaroihin kompastuessaan? Parisuhteessa on aina kyse molempien kommunikaatiosta. Se mihin mies omassa toiminnassaan voi vaikuttaa, on hänen oma suhtautumisensa ”automaattisiin ajatuksiin”. Terapeuttisessa työskentelyssä miehen mieleen alkaa rakentua vaihtoehtoisia ajatuksia kokonaistilanteesta ja sen hyväksymisestä. Uudenlaisentoisten ihmisten sekä omaisuuden kunnioittamisen myötä hän voi huomata alkutyöskentelyn ”ajatuksien poisviilaamisen” tarpeen poistuneen. Nämä prosessit ovat työntekijällekin kiitollisia.

Toisinaan mies raportoi puolisonsa kertoneen, että hänen muutoksensa on selvästi havaittavissa. Ottaen huomioon väkivaltatyön vakavan luonteen, ovat nämä tilanteet toisinaan hauskojakin. Oman muutoksen huomaaminen ei ole helppoa. Ehkä juuri siksi tarvitsemme toista ihmistä peilaamaan itseämme. Mikä noissa tilanteissa sitten on hauskaa? Jumissa ollut mies, joka ei osannut sanoa oikein mitään ongelmistaan, kertoo nyt lavein ilmaisuin puolisonsa kehuneen miehen kykyä ottaa vastaan puhetta ja tunteita. Yhdessä on suunniteltu yhteistä tekemistä. Mies on töiden jälkeen jaksanut kotona ryhtyä toimeen, vaikka väsyttää. Lapset ovat tulleet isäänsä lähemmäksi; onhan miehellä nyt enemmän jotain, mitä lapset tarvitsevat.

Kimmo Hätinen
väkivaltatyöntekijä
Lyömätön Linja | Miessakit ry