Valitse sivu

Kohtaan työssäni päivittäin miehiä, jotka ovat altistuneet parisuhteessaan toistuvasti henkiselle tai fyysiselle väkivallalle. Miesten kokemukset tuntuvat välillä kovin samanlaisilta. Myös se, miten he tilanteeseen ovat reagoineet, näyttäytyy varsin samansuuntaiselta. Eipä ihme, sillä traumaoireet ovat usein hyvin samantyyppisiä.

Tunteita vaikea tavoittaa

Ehkä tavallisin oire lienee se, että väkivaltaa kokeneen saattaa olla vaikea tunnistaa sitä, mitä väkivalta itsessä herättää. Erityisesti tämä koskee aggression tunteita, jotka mies on oppinut piilottamaan paitsi muilta myös itseltään: useimmiten mies on oppinut kantapään kautta kieltämään aggression itseltään liki kokonaan.  Tämä puolestaan vaikeuttaa oman itsen tervettä suojelua oleellisesti.

Käytännön ratkaisuksi saattaa tulla väkivallan tekijän myötäily tai jopa alistuminen, jottei joutuisi uudelleen väkivallan kohteeksi. Saattaa myös olla, että kokija varoo viimeiseen asti itsensä tervettä puolustamista, jottei esimerkiksi kokisi olevansa samanlainen kuin väkivallan tekijä tai vaikkapa lapsuudessa häntä kohtaan väkivaltaisesti käyttäytynyt vanhempi.

Pelko ja epävarmuus hallitsevat

Aggression tunteiden sijaan vallitseva tunne saattaa olla paitsi pelko ja epävarmuus myös syyllisyys, jota väkivallan kokija tuntee siitä, että on saattanut antaa väkivallan tapahtua ehkä vuosien ajan. Raskasta oloa saattaa pahentaa vielä se, että oma itsetunto, -arvostus ja -varmuus ovat voineet rapautua pahasti väkivallan seurauksena. Pahimmillaan fiilis voi olla totaalinen avuttomuus ja neuvottomuus sen suhteen, miten omaa olotilaa voisi parantaa.

Vaikka haavoittanut suhde olisi jäänyt jo taaksekin, uudessa parisuhteessa saattaa päätään nostaa vielä luottamuksen puute, vetäytyminen suhteesta ja varautuminen kumppanin mahdolliseen väkivaltaan, vaikka kumppani ei olisi millään lailla väkivaltainen.

Umpikujasta eteenpäin

Väkivallan kokeminen ylittää siis monen miehen psyykkisen käsittelykyvyn. Siksi on tärkeää, että miehet pääsevät käsittelemään näitä kokemuksia arvostavassa, luottamuksellisessa ja rehdissä hengessä. Silloin umpikujatunnelmat voivat avautua ja mies voi nähdä oman tilanteensa kokonaisuutena: jos itse olenkin tehnyt virheitä parisuhteessa, se ei kuitenkaan oikeuta toista käyttämään väkivaltaa minua kohtaan.

Tommi Sarlin
vastaava väkivaltatyöntekijä
Väkivaltaa Kokeneet Miehet

Kirjoitus on julkaistu myös Terve.fi-blogisivulla Rakkauden roihu -sarjassa 31.12.2020. (https://blogit.terve.fi/rakkauden-roihu/tunteet-pakenevat-vakivaltaa/)