Valitse sivu

Isät keskeisessä roolissa suomalaisten maksuhäiriöiden estämisessä – Vuoden isä ja uusia järjestöjä mukaan Pää pinnalla -hankkeeseen estämään miesten rahavaikeuksia

Kolme uutta järjestöä lähtee mukaan Mikko Kuustosen kanssa keväällä lanseerattuun Pää pinnalla -hankkeeseen, joka nostaa tänä syksynä isät keskiöön. Podcast-hanke kannustaa suomalaisia miehiä puhumaan raha-asioista.

Pää pinnalla -hanke laajenee kolmella uudella järjestöllä, kun Miessakit, Rauhanturvaajaliitto ja Aseman lapset lähtevät mukaan tuottamaan sisältöjä Pää pinnalla -podcastiin. Syksyn jaksoissa on myös mukana Suomen vuoden 2019 isä Jukka Lagerblom, ja sarjan apulaistuottajana jatkaa Mikko Kuustonen.

Podcast-sarjassa kuullaan tavallisten suomalaisten miesten tarinoita sekä mukana olevien järjestöjen vapaaehtoisten kokemuksia. Sarjan tavoitteena on rohkaista suomalaisia puhumaan vaikeistakin raha-asioista. Viime keväällä käynnistetyn podcast-sarjan sisältö on suunnattu miehille, mutta se on osoittautunut kiinnostavaksi kaikille. Jopa 37 prosenttia kuuntelijoista on ollut naisia.

Isillä tärkeä rooli rahaongelmien ehkäisemisessä – maksuhäiriöt kasaantuvat miehille ja vaikuttavat joka viidenteen suomalaiseen

Miesten viikolla julkaistavat Pää pinnalla -podcastin uudet jaksot keskittyvät isyyteen ja isien tärkeään rooliin talouskasvatuksessa ja suomalaisten talousmurheiden ehkäisemisessä.

Jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä, ja koronapandemia on pahentanut tilannetta entisestään, kertoo Asiakastiedon tuore tilasto. Maksuhäiriöt kerääntyvät miehille, ja jopa 10 prosentilla miehistä ja yli 16 prosentilla kolmekymppisistä miehistä on jo maksuhäiriömerkintä. Talousongelmat koskettavat aina myös lähipiiriä, joten maksuhäiriöiden voidaan laskea koskettavan välillisesti yli miljoonaa suomalaista.

“Olemme Sosped-säätiössä nähneet, miten koronapandemia on Suomessa vavisuttanut satoja tuhansia isiä, heidän talouttaan, lapsiaan ja perheitään. Näiden isien vaikutuspiirissä on joukko nuoria, jotka eivät kiinnostu talouden opiskelun perusteista tai seuraa talousuutisia. Näille nuorille isien merkitys on valtava, sillä juuri he tarvitsevat neuvoja ja ohjeistusta omasta lähipiiristä. Nuorten tukemiseksi tarvitaan myös tarinallisten podcastien kaltaisia välineitä ja podcastin vieraiden kaltaisia aikuisia, jotka uskaltavat välittää”, kertoo podcastin tuottaneen Feeniks-hankkeen hankepäällikkö Miikka Vuorinen.

Pää pinnalla -hankkeeseen mukaan lähtevät uusina kumppaneina mukaan Miessakit, Rauhanturvaajaliitto ja Aseman lapset. Jokainen järjestö tuottaa isyyteen ja talouskasvatukseen liittyvää sisältöä podcastiin omasta näkökulmastaan.

“Halusimme lähteä mukaan auttamaan miehiä käsittelemään ja näyttämään epävarmuuttaan vaikeista asioista. Sosiaaliset ja terveydelliset haasteet, kuten huonommat elintavat ja syrjäytyminen, kasautuvat miehille. Liian usein miesten omanarvontunto on sidottu työhön ja taloudelliseen asemaan, ja miehet saattavat kokea niihin liittyvien ongelmien kertomisen haastavaksi. Miesten sosiaaliset suhteet ovat usein muodollisempia, ja porukoissa on vähemmän henkilökohtaista jakamista”, sanoo Miessakit ry:n hankekoordinaattori Visa Kuusikallio.

Isyys on muutakin kuin viikkorahaa – Vuoden isä kertoo perheen selviämisestä talousvaikeuksista

Pää pinnalla -hanke haluaa katkaista talousvaikeuksien puhumattomuuden kierteen, joka voi syntyä, kun kotona ei osata puhua rahasta ennen kuin siitä muodostuu ongelma.

“Jos suomalaiset eivät opi puhumaan rahasta edes hyvinä aikoina, keneltä pyytää apua sitten, kun ongelmat kasaantuvat? Haluamme, että suomalaiset oppisivat puhumaan rahasta avoimesti, ja tässä isillä on tärkeä rooli”, sanoo podcastin tuottaneen Santander Consumer Finance Oy:n liiketoimintajohtaja Lauri Timgren.

“Viime kevään podcast-jaksojen perusteella tämän syksyn isyyden ja vastuun teemat kiinnostavat kuulijoita. Kevään jaksoista suosituimmat käsittelivät työttömyyttä ja parisuhdetta. Perheen ja oman elämän aiheet siis kiinnostavat”, Timgren kertoo.

Mukana sarjassa on tänä syksynä myös Vuoden isän toimikauttaan päättävä Jukka Lagerblom. Lagerblom kertoo podcastissa millainen merkitys isällä on perheen hajoamisen, työttömyyden ja eri työpaikkojen välillä. Konkurssin läpikäyneen yrittäjän poikana sekä viiden lapsen isänä Lagerblom on saanut nähdä ja opetella, miten vakauden tarjoaminen isänä on loppujen lopuksi paljon muutakin kuin euroja. Sitoutumista ja tunnepääomaa voi jakaa aina eteenpäin, omasta työtilanteesta huolimatta.

Mikko Kuustonen tuntee isyyden paineet

Pää pinnalla -podcastin juontajana toimii muusikko, TV-persoona, isä ja isoisä Mikko Kuustonen. Hän keskustelee vieraiden kanssa laittaen myös itsensä peliin. Kuustonen tietää, mikä rohkaisevien tarinoiden merkitys vaikeissa tilanteissa voi olla.

”Uskon intohimoisesti tarinoiden ja aitojen elämänkokemusten merkitykseen. Tarvitsemme vertaistukea ja ymmärryksen siitä, että yksin emme selviä. Olen työskennellyt neljä vuosikymmentä vapaana taiteilijana, joten arjen epävarmuus on tuttua”, Kuustonen sanoo.

Lisätietoja:

Miikka Vuorinen

Hankepäällikkö, Feeniks-hanke

Sosped-säätiö

miikka.vuorinen@sosped.fi

040 164 6411

Markus Helaniemi
Podcastin ja yhteistyökumppaneiden viestintä

markus.helaniemi@vapamedia.fi

Pää pinnalla -podcast kertoo suomalaisten talousvaikeuksien tabuista ja selviytymistarinoista ja rohkaisee suomalaisia puhumaan vaikeistakin raha-asioista. Syksyn uusissa jaksoissa keskitytään isyyden ja vastuun teemoihin. Podcast on kuunneltavissa Spotifyssä ja Radiot.fi-palvelussa. Podcastin ovat tuottaneet yhdessä Feeniks-hanke ja Santander, ja hankkeen kumppaneita ovat Aseman lapset, Miessakit ja Rauhanturvaajaliitto. Lue lisää hankkeesta täältä.