Valitse sivu

Teksti: Timo Marsio
Kuvat: Juha Liukkonen

Miessakkien Helsingin saunasakin tämänkertainen saunominen suuntautui Jollaksen kartanon saunaan.  Paikalla oli peräti kymmenen miestä, muutama uudempi mutta myös jo vakioporukkaa. Syksyinen sateinen ja pimeä sää haittasi korkeintaan parkkipaikoilta saunalle kävelyä ja esti merelle näkyvyyttä. Tihkusateesta huolimatta onnistui joiltakin makkaran paistaminen ulkona kaasugrillillä. Makkaraa tosin paistettiin myös takassa ja kiukaalla foliossa.

Pukuhuone oli pienehkö, mutta kaikki sovimme sinne juuri sopivasti. Sen ehdottomana plussana oli takka ja riittävä määrä koivuklapeja antamaan lämpöä ja takkatulen nautinnollisuutta. Tämänkertaisessa pukuhuonekeskustelussa ei noussut mitään erityistä aihetta. Loppukauden aikataulu tuli selväksi.  Eri paikkavaihtoehtoja tuntui olevan liikaakin, toisaalta koronatilanne rajasi yleiset saunat toistaiseksi pois.

Jos pukuhuone oli pienehkö niin löylyhuoneessa riitti tilaa melkeinpä koko joukolle kerralla.  Sopivasti puilla lämmitettävä kiuas antoi miellyttävät löylyt. Kun joukossa ei ole ketään, jolle saunominen olisi kuuman kestämisestä kilpaileva urheilusuoritus, vaan hyvään lämpöön tähtäävä nautinto. Löylynheittäjät valelivat oikein sopivasti vettä kiukaalle. Heillä pahimpana haittana taisi olla kauhan ja sen varren paino. Pienenä miinuksena oli, että pesuhuone oli eri tilassa eikä juuri ennen löylyhuonetta. Pimeydestä, liukkaudesta ja sateesta huolimatta noin puolet kävivät nauttimassa meriveden viileydestä.

Aika tuntui kuluvan turhankin nopeasti, lieneekö syynä hyvä seura ja mukavahko juttelu. Juuri sopivaa Miessakkihenkeä. Kaikkia kuunneltiin ja aiheet pysyivät tavalliseen tapaan asiallisina. Ketään tai mitään ei haukuttu, ja kukaan ei tuonut esille omaa erinomaisuuttaan. Eikä normaali saunomisperiaatteiden mukaisesti puhuttu sen paremmin uskonnosta kuin politiikastakaan. Erään läntisen suurvallan presidenttiarvailut päättyivät savolaismaisesti. ”Toisaalta suattaapi olla niin, mutta toisaalta suattaapi olla toisinnii” On mukava todeta, että eri ammattiryhmät ja eri ikäiset sopivat samaan sakkiin. Mukana oli ainakin putkimies ja IT asiantuntija. Ikähaarukka oli noin 30- vuotiaasta yli 70 – vuotiaaseen.

Jollaksen saunasta jäi hyvä mieli niin joukon saunomisesta nauttiville kuin enemmän seuraa tärkeänä pitäville. Tähänkään saunaan ei tulisi monen mentyä, vaikka viikossa pari yleistä saunavuoroa paikassa onkin. Jossain vaiheessa tuli ääneen mietiskeltyä, mitenhän molemmat sukupuolet sopivat pukuhuoneen niukahkoihin tiloihin. Kiitokset täytyy osoittaa Jollaksen kartanon ylläpitäjätaholle. Sauna oli hyvä ja hintakin saatiin sopivaksi.

Helsingin Saunasakki on yksi monista Toiminnan Miehet -hankkeen vapaaehtoisten järjestämistä vertaistoimintaryhmistä. Lisätietoja hankkeesta.