Valitse sivu

Puhelun lopulla miehen äänessä kuuluu helpotusta ja surua: ”En olisi uskonut, että tästä elämäni pahimmasta käänteestä puhuminen voisi tuntua näinkin keventävältä. Pelkäsin aluksi, että se vain paljastaa minun olevan miehenä ja isänä epäonnistunut. Luulin myös, että täälläkin aletaan heti kertomaan mitä minun pitäisi tehdä paremmin. Kiitos kun vain kuuntelit, sitä kokee liian harvoin. Tapahtuneesta perheeni hajoamisesta on jo neljä vuotta, mutta en ole siitä aiemmin näin avoimesti kertonut kenellekään. Olen monesti halunnut ja yrittänyt, mutta häpeän ja epäonnistumisen tunne on sulkenut suuni. On ollut helpompi olla vihainen tai vääntää onttoa vitsiä asiasta kavereille. Sinulle oli helppo puhua, koska halusit kuulla emmekä tunne entuudestaan. Voinko ehkä soittaa MIESluuriin uudestaan tai olisiko sinulla mielessä jokin muu taho tai ihminen, jonka kanssa voisin jatkaa toisella kertaa?”

Kappale edellä ei ole yksittäisen ihmisen tarina, vaan tiivistää kokemuksia ja tuntemuksia MIESluuriin soittaneilta miehiltä. Vapaaehtoisten Luurimiesten ylläpitämä vertaisuuteen perustuva puhelinpalvelu on päivystänyt jo sadan illan ajan. Tällä hetkellä tiistaisin ja torstaisin kello 18–22.

Käydyt keskustelut ovat käsitelleet miesten parisuhteita, vanhemmuutta, työssä jaksamista ja huolia koronan aiheuttamista työpaikan menetyksistä ja lomautuksista. Myös koettua yksinäisyyttä on käsitelty, joskus suoraan ja joskus rivien välissä. Yksinäisyyttä saatetaan kokea myös elämässä, jossa on paljon ihmisiä ympärillä. Ei pystytä jakamaan omia ajatuksia ja kokemuksia sellaisena kuin ne itselle tuntuvat. Jokainen puhelu on ollut uniikki, ainutlaatuinen omalla tavallaan. Jotkut miehet ovat soittaneet useamman kerran, ja osa päässyt asiassaan eteenpäin yhden soiton avulla.

Kaikkina päivystysiltoina MIESluurissa päivystävät Luurimiehet ovat huolellisesti valmistautuneet vastaamaan puheluihin, olemaan avuksi, miehenä miehelle. Sen he tekevät ilman ennakkokäsitystä tai oletusta siitä minkälainen miehen pitäisi olla tai toimia. Luurimiesten koulutuksessa korostamme kuulemisen tärkeyttä. Liian aikaisin annetut neuvot saattavat toisinaan viedä keskustelun pois aiheesta, josta soittaja oli päättänyt puhua. Silti aina voidaan tarkentaa: ”onko tämä se asia, josta olit päättänyt puhua vai onko jotain jäänyt vielä sanomatta?”

Soittajat ovat monesti miettineet yhteydenottoa pitkään ja heillä saattaa olla myös kokemuksia asiastaan puhumisesta esim. ammattilaiselle, perheenjäsenelle tai kaverille. Yrityksistä huolimatta he eivät ole aina kokeneet tulleensa kuulluksi. Myös elämäntilanne on saattanut muuttua, on tullut ero, ystävät ovat jääneet toiselle paikkakunnalle tai nuoruuteen tai työpaikka on vaihtunut. Myös työttömäksi tai lomautetuksi joutuminen tai eläköityminen voi jättää joskus miehen kokemaan yksinäisyyttä. Yksinäisyys voi olla vapaaehtoista tai ei haluttua miehelle.

MIESluuri on hyvä väline silloin, kun haluaisi purkaa mieltään ja löytää uusia ajatuksia: Miten mennä tästä eteenpäin?

Visa Kuusikallio
hankekoordinaattori
Toiminnan Miehet -hanke | Miessakit ry