Valitse sivu

Teksti: Timo Marsio
Kuvat: Juha Liukkonen

Helsingin saunasakki jatkoi syyskautta saunomalla Kalliolan setlementin kesäkodin rantasaunalla Laajasalossa. Suurimmaksi ongelmaksi autolla tulijoille muodostui paikan löytäminen vaikka ohjeistusta oli jaettu. Muutama soitti tarkennuksia pyytäen ja osa löysi navigoiden perille tänne luonnon helmaan.

Paikkana Kalliolan sauna oli hieno ja löylyt lempeän pehmeät. Muutama sata metriä HSL bussireitistä löytyi rauhaa ja hiljaisuutta sekä meren komeutta. Hiukan näkymiä haittasi Jollaksen rannan valkoiset rivitalot. Varmaan Jollaksen köyhille tarkoitettuja kun on vaan isoja kaksikerroksia rivitalokoteja.

Aivan rannassa sijaitseva sauna lämpiää puilla. Etukäteen paikalle tulleille Saunasakin vetäjille ainoa ongelma oli syttyjen saaminen kunnon koivuklapeihin. Sitkeydellä ja linkkuveitsellä siitäkin selvittiin. Vajaassa kahdessa tunnissa sauna ja lämminvesipata olivat valmiina muulle joukolle.

Paikalle saapui kaksitoista miestä saunomaan ja ilahduttavasti joukossa oli kaksi ensi kertaa mukana olevaa. Pienellä vuorottelulla sovittiin lauteille. Löylyt olivat hyvät ja pehmeät kuten aitoon puusaunaan sopikin. Saunassa viihtyi pitkään ja kunnon löylynottajillakin oli iloa ja nautintoa. Syysviileässä merivedessä kävi osa joukosta pulahtamassa.

Sopivasti keräännyttiin enempiä pyytämättä saunan ulkoterassille juttelemaan. Koska paikalla oli kaksi aivan uutta ja kaksi edellisellä kerralla mukaan tullutta, niin pidettiin esittelykerros. Siinä jokainen sai halutessaan kertoa itsestään. Kierroksen viimeisen puhujan kertomus pysäytti kyllä kaikki. Se kertoi puhujan voimasta tuoda esille todella vaikea asia, mutta myös saunasakkiin luottamisesta hankalan asian jakamisessa. Ilahduttavaa oli ne spontaanit reaktiot puheenvuoroon kuin pidemmän ajan asianomaisen kanssa jutelleet. Kokemus oli ollut tapahtumana vaikea, mutta tilanne kertoi myös Saunasakin kasvaneesta avoimuudesta ja yhteenkuulumisesta.

Alkaa tuntua saman toistamiselta, mutta tuskinpa tässäkään paikassa viimeistä kertaa oltiin.

Helsingin Saunasakki on yksi monista Toiminnan Miehet -hankkeen vapaaehtoisten järjestämistä vertaistoimintaryhmistä. Lisätietoja hankkeesta.