Valitse sivu

Teksti: Timo Marsio
Kuvat: Juha Liukkonen

Helsingin saunasakki aloitti syksyn 2020 toimintansa jo elokuussa. Keväällä vallinnut tautitilanne esti tehokkaasti saunomiset, joten oli tullut patoutunutta tarvetta aloittaa aikaisemmin.  Voimalla yhdeksän miehen kokoonnuimme Kauppatorilta Lonnaan kuljettavaan JT Linen alukseen. Menomatka oli lämmin ja aurinkoinen, joten viihdyimme kannella. Iloksemme pääosa vanhasta joukosta oli tallella ja peräti kolme uutta oli ainakin tutustumassa toimintaamme.

Saaressa odotimme puoli tuntia vuoromme alkamista. Ehdimme silloin sopia suurin piirtein syyskauden ohjelman. Saunomiskohteiden joukkoon mahtuu vanhoja tuttuja, ja pari uutta saunaa jäi selvittelyyn.

Lonnan saunan huono puoli oli ahdas pukuhuone. Vaikka osa odotteli väljempää tilaa, niin jo yli viidellä yhtäaikaisella miehellä olo oli ahdasta. Vaatteiden säilytystilaakin oli niukasti. Arvoesineet saatiin hyvin sopimaan muutamaan yhteisen kaappiin.

Koko saaren ollessa yhtenäistä anniskelualuetta saimme ostettuja juomia ja kankaisia peflettejä varten mukavan korin. Osa oli tiistain sekasaunan takia uimahousuissa, mutta varsinkin vanhimmat saunasakkilaiset eivät moisesta ujoudesta välittäneet.

Sauna oli aika jännittävä ratkaisu. Portaita kiivettiin korkealle ylös, kiuas sijaitsi matkan varrella ja pesutilat saunojien alapuolella. Saunan löylyt todettiin hyväksi. Osa kävi testaamassa molemmat saunat eikä vain normaalisti miestensaunana olevaa, ja totesi sen vielä paremmaksi.

Parasta oli lauteilta pienehköstä ikkunasta aukeava Kruununvuorenselkä koko kauneudessaan. Osan näkymänautinnosta antoivat myös lauteilla viihtyneet kauniimman sukupuolen edustajat, tosin uima-asuissaan. Muutamat heistä utelivat, mikä joukkomme on ja he saivat pienen tietoiskun Miessakeista ja Saunasakista.

Saunan ulkopuoli oli yhtä nautinnollista, pitkältä penkkimäiseltä tasolta saattoi ihailla samaa selän merimaisemaa ja mereen uskaltautuneita uijia. Heihin kuului valtaosa kaikista saunojista ja myös Saunasakkilaisistamme.

Saunomisaika klo 18.30–20.15 tuntui riittävän.  Yhtä täysimääräisenä joukkona keräännyimme klo 20.35 lähtevään paluualukseen. Lonna tuli lisättyä vähitellen loputtomaan listaan, ”tänne kyllä tullaan uudelleenkin”. Kaikille ei saunan löylyt taitaneet riittää, sillä osa nautti jälkilöylyjä Senaatintorin kesäravintolassa.