Valitse sivu

Aggressio on tunne, joka saa meidät liikkeelle. Voimakkaaseen tunteeseen on hyvä tutustua, jotta se pysyy hallinnassamme.

Työssäni väkivaltaa kokeneiden miesten parissa törmään jatkuvasti aggression tunteiden kirjoon tai niiden puutteeseen. Asiakkaani on saattanut joutua henkisen, fyysisen tai esimerkiksi seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Hän ei ehkä ole osannut suojata tai puolustaa itseään vaan on pyrkinyt sopeutumaan väkivaltaiseen suhteeseen niin taitavasti kuin vain on osannut.

Usein johdumme tutkimaan yhdessä aggressiota, joka tuntuu puuttuvan asiakkaani tunnevalikoimasta hänen arjessaan. Moni sanoo, ettei tunne ollenkaan esimerkiksi suuttumusta tai vihastumista vaan enemmänkin pelkoa tai sääliä kaltoinkohtelevaa kumppaniaan kohtaan.

Tuolloin ajattelen, että aggressio voi olla asiakkaalleni niin kielletty tunne, ettei sen tunteminen ole hänelle kotioloissa mahdollista. Sen sijaan minussa tuo tunne voi herätä, kun hän ikään kuin sijoittaa sen minuun. Näin aggressio tulee kuin varkain käsittelyymme.

Saa aikaan muutosta

Aggressio on tunne, jonka tarkoituksena on saada aikaan muutosta tai estää jotain pahaa tapahtumasta. Siinä on voimaa, jota tarvitaan suojelemaan meitä. Silloin se on kokijansa käytettävissä hyviin tarkoituksiin.

Usein aggressio kääntyy hallitsemattomaksi tuhoamiseksi, jolloin se muuttuu henkiseksi, fyysiseksi, seksuaaliseksi tai joksikin muuksi väkivallaksi. Silloin aggressio on valjastettu rikkoviin tarkoituksiin ja se tekee pahaa jälkeä. Pahimmillaan suuttumuksesta, pettymyksestä tai raivosta voi tulla niin hallitseva tunne, että se alkaa leimata kokijansa koko toimintaa.

Miten siis tulla toimeen näin vahvojen tunteiden kanssa? Hallittu aggressio on hyvä ja tarpeellinen tunne, ja sitä kohti on hyvä ponnistella. Ehkäpä jopa päivittäinen sen tarjoaman voiman tunteeseen tutustuminen voisi olla hyödyllistä. Miltä tuntuu vapina käsissä ja jaloissa, kun oikein suuttuu? Miltä tuntuu ottaa hermostumisensa tarjoama energia käyttöön, kun on tarttuva esimerkiksi pitkään siivoamatta oleviin kaappeihin tai varastoon?

Aggressiota voi harjoitella

Tällaiset kotikonstit voivat olla hyvää harjoitusta niitä tilanteita varten, jolloin aggressio herää esimerkiksi oman kumppanin kanssa. Kun on tutustunut omaan aggressioonsa ja pitänyt siitä hyvää huolta, se ei pääse yllättämään. Tunne pysyy hallinnassa ja auttaa toimimaan oikealla tavalla. Tällöin on siirrytty jämäkkyyden alueelle, jossa aggressio tarjoaa tukevan ja turvallisen peruskallion kokijansa jalkojen alle.

Väkivaltaa kokeva tarvitsee jämäkkyyden tuomaa varmuutta, jotta hän voi suojata itseään kaltoinkohtelulta. Jämäkkyys voi merkitä esimerkiksi sitä, että ilmaisee selkeästi sen, mistä ei pidä. Usein se tarkoittaa myös suhteen katkaisemista, jos väkivalta ei lopu.

Tommi Sarlin

Kirjoittaja toimii vastaavana väkivaltatyöntekijänä Miessakkien Väkivaltaa Kokeneet Miehet -palvelussa.

Kirjoitus on julkaistu myös Terve.fi-blogisivulla Rakkauden roihu -sarjassa 13.5.2020. (https://blogit.terve.fi/rakkauden-roihu/hallittu-aggressio-on-enemman-kuin-ok/)