Valitse sivu

Helsingin Saunasakin syyskauden viimeinen kerta ajoittui viikkoa (pikkuista) ennen joulua. Saatoimme siis viettää pikkujoulua (ainakin pikkuista). Paikkana oli Helsingin Työväentalon ravintola Juttutuvan sauna. Se löytyi aika korkealta talon tornista. Pikkuisen hankala sinne oli päästä, tarvittiin henkilökuntaa ovien aukaisuun. Mikäli kaikki olisimme ohjeen mukaan kokoontuneet alabaarissa niin siirtymä ohjatusti olisi sujunut kerralla, nyt hissityttö Laura ohjasi yksittäisiä saunamiehiä alhaalta perille saakka. Muuten niin ystävällinen henkilökunta ei meitä tarpeettomasti vaivannut. Muutamalle tuotiin jotain tilattua syötävää ja koska tila on anniskelualuetta, niin lopuksi laskettiin juomakulutuksemme, virvokkeita oli tarjolla omakustanteisesti jääkaapista. Kaikki maksoivat omansa baarissa. Kulutetut ja maksetut juomat stemmasivat. Kiitos kaikkien rehellisyyden ja säilyneen muistin.

Seurustelutila oli sopiva kymmenhenkiselle joukollemme, mutta itse löylyhuone oli pikkuisen pieni, tuskin puoletkaan meistä sopi kunnolla lauteille, joten limitetty saapumisemme saunaan toimi tässäkin hyvin. Pukeutumistilaa, joka oli samalla ainoa paikka ulkovaatteidenkin säilytykseen, vaivasi normaaliongelma. Saunasta ja pesuhuoneesta sinne tultiin tietenkin märin jaloin. Tällöin tilassa kengillä liikkuvat kuraisivat lattiaa, ja sukilla liikkuessa saisi sukat märiksi. Tämä sama ongelma vaivaa kovin monia suomalaisia yleisiä saunoja. On siihen fiksujakin ratkaisuja kehitetty. Muuten saunasta sai mukavat ja pehmeät löylyt, tarvittaessa myös napakat eli sauna todettu varsin hyväksi.

Löylyhuoneen pienuus jakoi saunomisen osiksi.  Kun vielä joukkoa saapui vähän eri aikoina paikalle, niin keskustelu jäi vähäisemmäksi. Olimme saaneet vieraaksi Toiminnan Miesten Visan, jonka takia keskustelussa nousi Miessakkiasiat esille. Paikallaolijoista oli kaksi ollut aamupäivän Stadi vastaan Lande- ohjelman nauhoituksessa edustamassa Miessakkeja. Toinen vain yleisössä ja toinen peräti joukkueessa. Tämän takia kovasti koitettiin urkkia ohjelman kulkua ja tuloksia – huonolla tuloksella.

Tärkein tulos oli kevään aikataulun läpikäynti. Kausi aloitetaan 14.1. ja lopetetaan 19.5. Vielä saatiin saunalistalle monta uutta saunomispaikkaa, joiden varaamista koitetaan.   Aikaisemmin käydyistä saunoista huolittiin mukaan parhaimmat.

Iltaa jatkettiin Juttutuvan ravintolan puolella, kuka pidempään kuka lyhyempään. Samalla vietettiin porukalla Saunasakin pikkujoulua ja tuhti ruokailu juomineen täytti mukavan illan. Illan päättyessä  oli ainakin pikkuisen jouluisempi mieli.

Teksti: Timo Marsio