Valitse sivu

Miesten osuus väkivallan uhreista on sitä korkeampi, mitä vakavammasta väkivallasta on kyse. Viime vuonna lievien pahoinpitelyjen uhreista 52 prosenttia oli miehiä, törkeiden pahoinpitelyjen kokeneista 76 prosenttia ja henkirikosten yritysten kohteeksi joutuneista 82 prosenttia oli miehiä. Epäillyistä noin 80 prosenttia oli miehiä.

Myös miesten osuus rikoksista epäillyistä on sitä suurempi, mitä vakavammasta väkivallasta on kyse. Lievissä pahoinpitelyissä miestä epäiltiin 76 prosentissa ja törkeissä pahoinpitelyissä 83 prosentissa tapauksista.

Miessakit ry on käynnistänyt selvitystyön, jossa kerätään tietoa katuväkivaltaa kokeneiden miesten kokemuksista ja väkivallan aiheuttamista seurauksista (tästä kyselyyn). Miessakeissa järjestetään aiheesta aamukahvitilaisuus torstaina 31.10.2019 kello 9.00-10.30 osoitteessa Annankatu 16 B 28, Helsinki. Aikaisemmin Miessakit on selvittänyt parisuhdeväkivaltaa Vaiettu väkivalta – Miesten kokema väkivalta sekä mahdollisuus avun hakemiseen ja saamiseen -raportissa (2017).

Miessakkien Väkivaltaa Kokeneet Miehet -toiminnassa on tavattu vuodesta 2016 jo satoja väkivallan kohteeksi joutuneita miehiä. Asiakkaiksi ovat tulleet parisuhteessa fyysisen, henkisen ja seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuneet miehet, jolloin väkivallan tekijä on ollut joko nykyinen tai entinen puoliso.

– Tilastojen mukaan miehet kokevat enemmän tuntemattoman miehen tekemää fyysistä väkivaltaa tai uhkailua kuin parisuhdekumppanin fyysistä väkivaltaa tai sillä uhkailua. Kuitenkaan nämä miehet eivät vielä ole juuri hyödyntäneet palveluamme. Siksi haluamme tietää lisää miesten kokemuksista. Selvityksen tulokset julkaistaan kesällä 2020, vastaava väkivaltatyöntekijä Tommi Sarlin sanoo.

­Väkivaltaa Kokeneet Miehet tarjoaa keskusteluapua, neuvontaa ja ohjattua vertaisryhmätoimintaa väkivaltaa kadulla tai kotona kokeneille miehille. Toiminnassa tarjotaan myös verkkovälitteistä apua. Apu on luottamuksellista ja maksutonta. Lisäksi kerätään tietoa miesten kokemasta väkivallasta.

Lisätietoa:

Tommi Sarlin
vastaava väkivaltatyöntekijä
044 751 1344
tommi.sarlin@miessakit.fi

Jussi Pekkola
väkivaltatyöntekijä
044 751 1345
jussi.pekkola@miessakit.fi

Kysely: https://player.myzef.com/miessakitry/ajax/?q=103-mkhVwepU

Miessakit ry on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan pitänyt huolta miesten elämää tukevien yksilöllisten, yhteisöllisten ja yhteiskunnallisten rakenteiden vahvistamisesta parantaakseen miesten kokonaisvaltaista hyvinvointia.