Valitse sivu

Miessakkien Helsingin Saunasakin seitsemän saunojan joukko pääsi tutustumaan Suomen Saunaseuran saunoihin Lauttasaaressa. Kiitos siitä kuuluu Jussille, joka on Miessakkien toimihenkikö ja Saunaseuran jäsen. Hän ja hänen seuraan kuuluva ystävänsä toimivat isäntinämme vierailussamme. Muutenhan emme tämän tiukkoihin jäsenyyskriteereihin perustuvan seuran saunoihin olisi päässeetkään. Hyvänä taustatukena heille oli ollut saunaseuran toiminnanjohtaja.

Saunojen (ja saunojien) aateliin tutustumassa

Talosta löytyi useita saunoja alkaen hiljaisesta saunasta päätyen kovalöylyiseen. Joka makuun meille löytyi sopiva sauna ja mukavalta tuntuvaa seuraa. Välillä joukkomme hajaantui eri saunoihin ja välillä istuttiin lähes kaikki yhdessä sopivan viipyilevän lämmön hyväilyssä.

Huhtikuinen lämpöaalto lisäsi tunnelmaa, taisi olla + 20 kun aloitimme viiden aikoihin. Aurinkoon aukeava terassi ja samassa valossa kylpevä kahvio vain lisäsivät tunnelmaa. Tuntui uskomattomalta istua terassilla ja antaa viileän tuulen hyväillä ihoa meren rannalla huhtikuussa. Mittari kertoi meren lämpötilaksi seitsemän astetta. Muutamat meistä ja useat saunaseuralaiset yrittivät uintikäynnillään nostaa Suomenlahden lämpötilaa.

Kiitos ja myös pienet pahoittelut puolestamme täytyy antaa myös paikalla olleille seuran jäsenille. Ymmärrettävästi talon etiketti ei ollut aina kaikilta kohdiltaan hallussamme. Seuran jäsenten mukava opastus ja seuralaisten oman toiminnan seuraaminen toimivat kuitenkin hyvinä ohjenuorina. Seuralaisten tavoissa olisikin monelle oppimista, esimerkkinä vaikkapa kännykkän käyttökielto. Tavoissa oli myös paljon muuta positiivista toisten huomioimista, kuten ystävällinen tervehtiminen ja tuntemattomien kanssa juttelu. Ennen kaikkea toiset huomioitiin löylyssä, täysillekin lauteille tehtiin tilaa vielä yhdelle. Ja aina uudestaan sisään tullessa ja ulos lähtiessä tiedusteltiin tarvetta löylynheittoon.

Yhtä miellyttävältä tuntui kahviossa työskentelevä henkilökunta. Erittäin ystävällinen ja joustava toiminta ilahdutti! Kahvion tarjonta oli monipuolinen ja hinnat edullisia. Saunasakkilaisista useampi nautti monipuolisen kalapitoisen salaatin, ja sakkimme vetäjät ihastuivat mustikkapiirakkaan. Kahviossa oleva nuotiopaikka taisi olla aika harvinaista luksusta, kuten myös ikkunan edustan korituolit.

Useat saunasakkilaiset totesivat, että jo yksin tämä reissu oli kausimaksun väärti, niin tutustumisen arvoinen paikka oli! Vaikka aloitimmekin jo viiden aikoihin, niin loppuporukka meistä selvisi juuri ja juuri ulos talon sulkeutuessa kello 21. Käynti siis todellakin kannatti!

Kiitos Saunaseuralle ja Jussille vaivannäöstä!