Valitse sivu

Erotyöntekijä Tomi Liias kirjoittaa blogissaan kuinka sosiaalinen media saattaa haitata erokriisistä toipumista.

Erotyöntekijänä olen ollut kulkemassa rinnalla lukuisten erokriisissä olevien miehien kanssa. Huoli ja hätä on monella hyvin suurta ja luopumisen tuska käsin kosketeltavaa. Huoli isyydestä, taloudesta ja yksin jäämisestä pohdituttaa. Puolison eroilmoitus on saattanut tulla suurena yllätyksenä, vaikka parisuhteessa on saattanut olla haasteita jo pidemmän aikaa. Toiveet yhteen palaamisesta ja ikävä ovat etenkin kriisin alkuvaiheessa luonnollinen osa tunnemaailmaa. Monesti minulta onkin saatettu kysyä, että kuinka suurella todennäköisyydellä palaamme vielä yhteen. Tähän kysymykseen en luonnollisesti kykene vastaamaan. Alkujärkytyksestä toivuttua heräävät myös mustasukkaisuuden tunteet ja etenkin, jos puolisolla on eron yhteydessä jo uusi kumppani kuvioissa mukana, tunnemaailma voi olla hyvinkin synkkää. Sosiaalinen media ei välttämättä helpota erosta eteenpäin pääsemistä

Erokriisiin ja siitä toipumiseen on nykyaikainen teknologia ja sosiaalinen media tuonut uuden ulottuvuuden. Facebook ja Instagram sekä monet muut sosiaalisen median alustat ovat tänään olennainen osa elämää ja koko ajan kehitetään uusia sovelluksia ja tapoja olla yhteydessä toisiin ihmisiin. Tämä voi kääntyä myös itseään vastaan. On vaikea irrottautua ihmissuhteesta ja lähteä rakentamaan uutta itsenäistä vaihetta elämässä. Keskusteluissa nousee esiin entisen puolison seuraaminen esimerkiksi Facebookissa; miten onnelliselta tämä näyttää, kuka on tämän seurassa, kommentoinut, tykännyt tai mikä kauheinta, lähettänyt sydänhymiöitä. Tässä kohtaa mieli alkaa rakentamaan monenlaisia kuvitelmia. Helposti aletaan etsimään merkkejä uusista kumppaneista, mitä kivaa entinen puoliso on tehnyt kenenkin kanssa ja mitä kaikkea tämä harrastaa ja miten onnellinen tämä on ilman minua. Hylätyksi tulemisen tunne, yksinäisyys ja ikävä eivät helpota.

Mielestäni kannattaa miettiä missä menee tarpeellisen viestinnän ja pakonomaisen seuraamisen raja. Lasten asiat täytyy kyetä hoitamaan, asioita sopimaan ja viestimään. Tämä on ihan perusasioita ja tukee lasten hyvinvointia. Ehkä kannattaa kuitenkin miettiä, millä tavalla on yhteyksissä entisen puolison kanssa ja onko tarpeen olla monella sosiaalisen median alustalla tekemisissä. Mikäli huomaa, että aikaa alkaa mennä toisen profiilia tutkiessa ja se aiheuttaa lähinnä mielipahaa ja mustasukkaisuutta, kannattaa miettiä onko tämä itselle haitallista. Kannattaako tässä tilanteessa ehkä jopa estää toisen profiilin seuraaminen ja hoitaa mahdolliset viestimiset esimerkiksi soittamalla, tekstiviesteillä tai WhatsAppilla – mikä sitten kullekin on luontevin tapa hoitaa tarpeellisia asioita.

Erosta toipuminen on pitkä prosessi ja osa prosessia on irti päästäminen. Tämä vaatii konkreettisia ratkaisuja, jotta aikanaan voi suuntautua uuteen elämänvaiheeseen. Näiden ratkaisujen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Mikäli tarvitset tukea tai peilausta omille ajatuksillesi ja huolenaiheillesi, aina on paikka jossa istahtaa miettimään näitä asioita joko vertaistukena tai alan ammattilaisen kanssa.