Valitse sivu

Kirjoittaja: Miessakit ry:n Väkivaltaa Kokeneet Miehet -hanketyöntekijä Jussi Pekkola

Edessäni istuu vanha mies. Hän on puhunut taukoamatta vajaan tunnin. Sotaa viisi vuotta käynyt isä oli usein väkivaltainen. Silloin kun ei, niin hän oli umpimielinen. Ei pitänyt koskaan sylissä tai huomioinut töistä tullessaan, ellei sitten aggressiivisesti. Äiti työnsi päänsä pensaaseen. Yritti parhaansa, jotta koti pysyisi kunnossa ja kulissit pystyssä. Välitunnilla koulussa pienikokoinen poika sai lunta kalsareihin. Turpaan tuli siinä vaiheessa, kun opettaja sai tietää. Tämä huomasi pulpetin alla olleen vesilätäkön. Mitäs menit kantelemaan, totesi luokan isokokoisin poika retuuttaessaan poikaa pitkin pihaa. Rehtorilta tuli karttakepistä, koska huomiota hakenut poika häiriköi tunnilla. Uudestaan siinä vaiheessa, kun pieni poika hymyili hämmentynyttä hymyään rehtorin ripityksen aikana. Ei ymmärtänyt mitä ympärillä oikein tapahtuu. Kotiin päästyään tuli korville äidiltä. Vaatteet olivat riekaleina, huuli turvonnut ja paita sotkeutunut vereen. Turpaan tuli myös isommalta veljeltä. Tätä ärsytti pikkuveljen huomion kipeys.

**

Murrosiässä, heti kun oli mahdollista, nuorimies lähti pois kotoaan. Hän pestautui messipojaksi laivaan. Hintelä toimelias nuorimies sai osakseen paljon huomiota. Osa laivan työntekijöistä otti hänet siipiensä alle. Kyllähän messipojan kanssa kannatti olla väleissä, palvelu toimi paremmin. Merille on kuitenkin aina päätynyt paljon antisosiaalisia ihmisiä. Näiltä nuorimies sai osakseen toisenlaista huomiota. Siitä alkaa olla vaikea puhua. Sanat takeltelevat ja jäävät kurkkuun. Parempi hypätä aikuisikään ja rakennusalan reissuhommiin. Siellä ahtaissa parakeissa ja ulkomaankomennuksilla vapaa aika kului parhaiten juomalla kaverit mukavaksi ja omat vainoavat ajatukset ja muistot hiljaiseksi. Viina ja joukko toimettomia toimeliaita miehiä. Usein homma päättyi painiin tai turpaan saantiin.

**

Töistä kotiin palatessa rappukäytävän edessä istui miehiä tyhjentämässä lestiä. Jo varttuneeseen ikään ehtinyt mies pyysi heitä siirtymään, jotta pääsisi omaan kotiinsa. Isoin porukasta nousi ja löi miestä suurella nyrkillä keskelle naamaa. Nenä vaatii muutaman korjausleikkauksen. Ei siinä muuta.

**

Ansaitulle eläkkeelle päässyt iäkäs mies on ystävänsä kanssa viettämässä ravintolassa iltaa. Hän menee miestenhuoneeseen. Aukaisee huussin oven, pöntöllä istuu mies, harmaantunut mies pahoittelee ja laittaa oven kiinni. Menee pöytään istumaan. Odottaa. Pöydän viereen kävelee pöntöllä istunut mies. Lyö nyrkillä pöytään ja toteaa: Lähe saatana pihalle niin hakkaan sut hengiltä. Mies ei lähde ravintolasta vielä pitkään aikaan. Vielä viikkojen jälkeen hän arastelee mennä yleisiin vessoihin. Parempi käydä kotona. Kuitenkin oman porttikongin kohdalla nenää alkaa särkeä.

**

Kotona mies istuu ja kuuntelee radiota. Siellä jotkut marjanpoimijat kertovat miesten kokemasta väkivallasta. Kuinka paljon, mitä kaikkea ja minkälaisia seurauksia siitä voi aiheutua. Mies tuhahtaa ja jatkaa pasianssin peluuta. Illalla televisiossa puhuu Karhuryhmän entinen päällikkö. Orimattilassa poliisi on ampunut väkivaltaisesti käyttäytyneen miehen. Karhuryhmän mies on itse ollut tilanteissa, joissa hän on päättänyt, ampuuko. Useamman kerran hän on antanut toiselle poliisille käskyn ampua. Iso raamikas mies kertoo, kuinka tällaiset tilanteet vaikuttavat ja voivat tulla uniin. Tästä syystä myös poliisit käyvät tilanteet läpi jälkikäteen. Tämä auttaa jaksamaan elämässä.

**

Mies katsoo minua sohvalta. Tunti on hujahtanut. Minä olen istunut ja pääasiassa kuunnellut. Jatketaan viikon päästä. Pidettyään näitä asioita sisällään lähemmäs kuusikymmentä vuotta, mies on lopultakin vakuuttunut, että näistä asioista on lupa puhua. Ja mitä vielä, olo on köykäisempi.